2014-09-11 13:16:47• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön bezárják a megye összes állatvásárát

Csütörtökön Szatmár megyében is életbe léptették a Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottságának a kéknyelv-betegség terjedésének megakadályozása érdekében hozott óvintézkedéseit. A betegség szerencsére továbbra sem terjedt át a Kárpátok északi részére.

Az óvintézkedések egyik legfontosabb eleme, hogy csütörtöktől kezdve október 5-ig Szatmár megye minden állatvásárát betiltotta a prefektúra, valamint az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA). Ez azt jelenti, hogy a következő három és fél hét alatt összesen tizenhét állatvásár marad el.

Az óvintézkedések másik fontos eleme, hogy az említett periódusban csak és kizárólag hatósági engedéllyel lehet állatokat szállítani. Mindkét rendelet betartását a DSVSA szakemberei, valamint a rendőrség munkatársai ellenőrzik majd.

„Nagyon fontos, hogy a gazdák értesüljenek a vásárok bezárásáról. Az előző évek tapasztalatai azt mondatják velem, hogy az emberekkel meg kell értetnünk: ne induljanak el a vásárok napján állataikkal, mert fölöslegesen teszik", fogalmazott Eugeniu Avram prefektus.

A vadon élő és háziasított kérődzőkre egyaránt veszélyes kéknyelv-betegség szerencsére továbbra sem jelent meg Szatmár megyében. Mivel a vírust szúnyog terjeszti, a Kárpátok továbbra is tökéletes védelme nyújt: a Havasalföldön komoly gondot okozó betegség szerencsére továbbra sem jelent meg Erdélyben. Ezzel együtt a DSVSA munkatársai a következő napokban igyekszenek minden egyes községben felvenni a kapcsolatot az állatorvosokkal és gazdákkal. A betegség tüneteinek ismertetése mellett maximális óvatosságra és odafigyelésre intik majd őket. Továbbá felhívják a figyelmüket: amennyiben bármiféle gyanúsat tapasztalnak, azonnal értesítsék a DSVSA-t.

A tiltás miatt a következő vásárok maradnak el:

Szatmárnémeti: augusztus 16., aug. 24., október 1.
Tasnád: aug. 19., aug. 26., okt. 3.
Batiz: aug. 20., aug. 27, okt. 4.
Turc: aug. 18.
Kányaháza: aug. 22.
Bikszád: aug. 24.
Kisgérce: aug. 25.
Batarcs: aug. 27.
Aranyosmeggyes: aug. 30.
Túrterebes: okt. 2.
Borválaszút: okt.4

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: